6 Temmuz 2013 Cumartesi

Bir yogurt gelenegi : Kes Peyniri

kes-peyniri
Ülkemizin bazı yörelerinde kurut olarak da bilinen keş, süzme yoğurttan yapılan oldukça sert bir peynir çeşididir. 

Keş yapmak için yoğurt bir tülbente konup iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlığın altına konarak içindeki suyun tamamen çıkması sağlanır. 

Elde şekil verildikten sonra kuruması için güneşe bırakılır ve tamamen sertleşinceye kadar bekletilir.

Keşin uzun süre dayanmasını sağlamak için içine bol tuz katılır. Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum içerir. Bolu ve civarında keş, şekil olarak daha çok sabun kalıbı formunda yapılır. Yörede ayrıca topaç şeklinde hazırlanıp ‘katık keşi’ olarak adlandırılan başka bir çeşidi de bulunur. Anadolu’nun birçok yöresinde kullanılan keş, genelde rendelenerek tüketilir. 

Bolu çevresinde rendelenip cevizle karıştırılan keş, ev yapımı eriştenin üzerine ilave edilerek yenir. Keş ayrıca tereyağında hafifçe kızartıp, makarnanın üzerine serpilip kullanılır.