12 Şubat 2015 Perşembe

14 Şubat Tarihçesi

Sevgililer günü, her yıl 14 Şubat'ta kutlanan ve insanların birbirlerine duydukları sevgiyi kartlar, çiçekler, çikolata ya da sevgi mesajları yollayarak gösterdikleri bir gün.
Ya da, gerçekten öyle mi? Bu özel günün kökeni hakkında çok fazla birşey bilmiyoruz. Tüm dünyada aşk ve romatizmin kutlandığı özel günlerden biri 14 Şubat ve kimilerine göre bu kutlamanın modern versiyonu, ticari kazançlarını düşünen piyasanın bir ürünü.
Bu gün hakkında gerçekten bilgili miyiz? 

Başlangıç Hristiyanlıktan da önceye dayanıyor

Sevgililer Günü çok eski bir gelenek. Köklerini Roma döneminde Luepercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivalden almış olabileceği düşünülüyor.
Doğurganlık tanrısının şerefine gerçekleşen bu festival, şubat ayının ortasına denk geliyor ve baharın resmi başlangıcını müjdeliyor.
Kutlamaların parçası olarak erkekler bir kutunun içine atılmış kağıtlardan kızların ismini çekiyordu. Festival boyunca bu eşleşmede biraraya gelen çiftler sevgili oluyor, ve hatta evlenebiliyorlardı.
Daha sonraki yüzyıllarda ise kilise pagan kutlamalarını bitirmek istedi ve şenlikleri Aziz Valentine adına kutlamalara dönüştürdü.

Üç tane Aziz Valentine

İlk resmi Aziz Valentine günü Papa Gelasius tarafından 496 yılında 14 Şubat'ta ilan edildi ve ismini o zamanın şehitlerinin birinden alıyordu. Ama bunun hangi şehit olduğu konusunda net bilgiler yok.
En yaygın açıklama Aziz Valentine'in Roma'da bir rahip olduğu ve 3. yüzyılda öldürüldüğü yönünde.
Ama bu tarihe denk düşen en az iki başka Aziz Valentine daha bulunmakta.
Biri Roma yakınlarında bugün Terni olarak anılan kentten bir papaz, diğeri ise Kuzey Afrikalı bir şehit.
Aziz Valentinelar hakkında bundan başka birşey bilinmiyor ve Roma'daki rahip bu üçü arasından en fazla kabul edilen oluyor. İşte, o meşhur günün gerçek özgeçmişinden bir kesit. Meğer hiç bilr bilgim yokmuş benim, kendi adıma konuşursam... :)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder