24 Eylül 2013 Salı

Cilt Kırışıklıklarının Sebebi Sigara

Cilt doktorları tarafından yapılan araştırmalara göre sigara tiryakilerinin cilt kırışıklıkları hiç sigara içmeyenlere göre 5 kat fazlaymış.

Yapılan bazı araştırmalarda ise, sigaranın güneş ışınlarından bile etkili olduğu ortaya çıkmış. Bir sigara tiryakisinin cilt belirtileri soluk, kirli beyaz-gri renkli ve kırışık deri “sigara tiryakisi derisi” olarak adlandırılmaktaymış. Sigara içenlerin sadece %79’unda bu görünüm bulunmaktaymış.

“Sigara tiryakisi yüzü”nün özellikleri şunlardır:
1- Deride incelme, hafif gri görünüm,
2- Alttaki kemik çıkıntılarının belirginleşmesi sonucu çökmüş yüz ifadesi,
3- Kalıcı çizgi veya kırışıklıklar,
4- Derinin hafif turuncu-mor-kırmızı renk alması.
Bir sigara tiryakisi yüzü 70 yaşın üzerindeki kadınların yüz yapısı ile aynıymış. Sigara içenlerde kırışıklık erken yaşta başlarmış. Kırışıklık oluşumu bir yılda içilen sigara miktarı ile doğru orantılı olup, sigaranın kırışıklık yapıcı etkisine kadınlar daha fazla duyarlılarmış. Nikotin ve sinir sisteminin uyarılması sonucu gelişen damarlardaki daralma, dokuların oksijenlenmesin de azalma, pıhtılaşmada artış, kolajen depolanmasında azalma, kırışıklık oluşumunu kolaylaştıran etkenlermiş.

Sigaranın deri üzerindeki etkilerini açıklayan faktörler ise şunlarmış:
1- Direk toksik etkisi: Sigara içenlerde derinin neminin azalmış olması, onun toksik etkisine bağlıdır.
2- Mekanik faktörler: Kırışıklığın şeklini belirlemede önemli olan sigara içerken kullanılan yüz kaslarıyla ilgili olarak dudak çevresinde; tek taraflı içenlerde aynı tarafta kırışıklık görülmesi veya kazayağı kırışıklıkları gibi kırışıklıklar ortaya çıkar.
3- Genetik faktörler: Bütün sigara içenlerde “sigara tiryakisinin yüzü” görünümü olmadığı gibi genetik faktörlerin rolü de düşünülmektedir.
4- Sigara içenlerde vücudun güneş görmeyen yerlerinde derideki elastik tabakanın , sigara içmeyen aynı yaş grubundakilere göre daha kalın ve parçalı olduğu gösterilmiştir. Derideki kronik oksijenlenmenin azalması, kollajen sentezini düşürerek belirgin kırışıklığa neden olmaktadır.
5- Sigara damarlardaki daraltıcı etkisiyle deride gri ve esmer renklenmelere sebep olur.
6- Sigaranın kısırlık, erken menopoz ve adet düzensizlikleri gibi anti-östrojenik etkilerinin varolduğu bilinmektedir. Östrojenin deri üzerindeki fizyolojik etkileri menopoz sonrası dönemde de açıkça ve sıkça görülmektedir. Sigara kullanımı özellikle de kadınlarda deri kuruluğuna ve kırışıklığa sebep olmaktadır.
7- Sigara kullanımı A vitamini seviyesini azaltır, dolayısıyla hücrenin dış etkenlere karşı sağladığı korunmayı azaltıp, ciltteki kırışıklıkların oluşumunu kolaylaştırırmış.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder